fredag 12. juni 2020

Møkster - ei litta øy i havgapet.

En tur til Vestlandet - nærmere bestemt Huftarøy og Austevoll kommune. Vi fikk fem hele dager med sol og god temperatur og base på Storebø. Ikke vanlig kost det der med været, om vi skal tro de fastboende. To av dagene ble vi med en seiler fantast ut til øya Møkster for overnatting. Vinden uteble og motoren putret i vei. Helt ok synes jeg som den båtvante og seilerkyndige sjømann som jeg jo er :-) Liker ikke når båten heller sterkt den ene veien altså...

På turen ut til Møkster fikk vi se hvordan landskapet er vesentlig forskjellig fra vårt her i Færder. Vi så vann, holmer med sterk vegetasjon, fjell og jammen meg en isbre! Et ganske uvanlig syn for oss Østlendinger.

Folgefonna tyter fram.

Seilturen forløp ellers rolig og behagelig gjennom sund og under broer. Oppdrettsanlegg og svære fiskebåter dukket opp på turen. Og selvfølgelig ferjer og snøggbåten, som går i fast rute til og fra Bergen, Møkster og Bekkjarvik på Huftarøy.



Møkster er et samfunn i havgapet med det meste tilgjengelig. Skolen er dessverre ikke lenger i drift, på grunn av få fastboende. Mener pub eieren sa noe om ca. 50 fastboende. Ja der fikk jeg nevnt at de har pub! Bra øl hadde de også, samt mat på menyen. Super hyggelig par som drev denne. De har landhandel og post i butikk. Og ikke minst et helt fantastisk landskap og sola går faktisk ned i havet her. Shetland neste!


Det som nok gjorde mest inntrykk, var landskapet. Grønt og frodig hvor sauer beitet i store mengder og kontrasten med røffe fjellformasjoner. Som å gå på et underlag med antiskli. Det var mye stein på øye og det kom til syne i mengder av steingjerder. Samtidig fantes det lune flotte viker med bebyggelse av ny og gammel karakter. Denne øye har sjel!

Det finnes jettegryter og rester etter Vikingaktivitet.

Ta turen til Møkster! Absolutt å anbefale. Og - 1. august i år er det Møkstermaraton, ta en titt :-)
http://www.mokstermaraton.com/om-oss

Legger ved et knippe bilder helt på tampen. Nyt Møkster!

En god venn av meg sier at "Det å samle opplevelser, er det flotteste og viktigste vi kan gjøre! Og ikke minst - sammen med andre er det den beste verdien å ta med seg videre!"

Tusen takk for flotte opplevelser og gode folkene som var med å opplevde dette sammen med meg :-) Forresten - på hjemturen var det noe mer blåst... ihvertfall et par vindpust som kunne benyttes til seiling. Som tidligere nevnt liker jeg jo absolutt ikke at båter ligger skakt i vannet... det skjedde på hjemturen. Er ikke helt kurert, men må si at det var spennende!


En gammel Landhandel


Det Dødsdømte nøstet


Sauer på grønne enger...

... og sauer i høyden :-)


Fantastiske steingjerder

Fjellformasjoner



Jettegryter

Et "fotspor" fra fortiden - det var det vi kom fram til.

Strandnelliken finner seg en plass og trives



Ta turen da vel :-)


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar