Da er vi på farta igjen mot Pennan. En plass som er svært populær, så vi måtte bestille på forhånd. Veien dit blir innom noen steder på veien og vi begynner med Slains Castle. Så går turen videre mot Fraserburgh og Lighthouse museum, før vi setter kursen mot Pennan. Med noen små stopp til, selvfølgelig.
Vi forlater rom 3 på St. Olavs hotell med kurs for et gammelt slott med luftige rom og saler. Det er oppe for visning 24/7 uten at vi må bestille tid med guide - gratis er det visstnok også, og det er jo stas.
Med Cruden Bay i speilet, setter vi kursen på små smale veier mot Slains Castle. På disse veiene er det bort i mot et C-moment å kjøre. De er smale og når det skal kjøres på venstre side, får en nesten følelsen av at vi er like mye på høyre side. Tunga rett i munnen altså. Vi snirkler oss framover og på en stor og åpen slette nordover på A975 finner vi en parkeringsplass. Laaangt der borte kan vi nærmest kun ane omrisset av et slott i ruiner. Dog kjenner vi også på det monumentale som ruinene representerer. En plass hvor det ble holdt middager, kamper, hester i fri dressur, fantastiske klær og dagligdagse gjøremål. En plass med et yrende liv og trygghet - og litt krig, mest trolig.
Veien bort synes lang, men tok ikke mer en snaue 15 minutter. Ok da... litt lenger tid tok det for fotoapparatet måtte til stadighet fram. Stort og digert ruvet det foran oss når vi kom fram. Med vakker beliggenhet helt på tuppen av skarpe klipper med utsikt utover Nordsjøen. Tenk - her har de stått å speidet etter bevegelse på vannet og mulig fiender som kom snikende, eller de har ventet på sine kjære som har vært ute på havet og fisket en fangst alle fikk ta del i. Ja ja litt romantikk må jo til. Var nok krigerske tilstander også. Området rundt var flatt og grassrikt. Sikkert et fantastisk skue når alle markblomstene viser seg fra sin beste side og prakt. Kan bare fornemme de som tidligere danset rundt i denne engen med egne fantasier om hvordan resten av verden så ut. Helt til det tordnet i trompetene om at de bare hadde å komme seg tilbake i sikkerhet, fordi det kom noen skurker med sverd og pil og bue.
Vi smyger oss rund slottet og utover mot klippene. Helt fantastisk. Et yrende fugleliv hadde boplass rundt om på rufsete steiner, der de passet på sine avkom. Plasseringen av slottet er ikke tilfeldig. Med bratte og spisse klipper, ser det nærmest uinntagelig ut fra vannveien. Inne har beboerne en solid oversikt utover Nordsjøen.
Etter turen rund, smetter vi inn. Det vil si inn, men ute. Taket er helt åpent og etasje skillene er som sunket i jorden. Kun merkene er igjen der hvor stokkene til gulv og tak har hatt feste inn i stein konstruksjonen. En stor sal inne i slottet er forresten brukt som inspirasjon til Grev Draculas slotts sal.
Rundturen utenfor og inne i slottet nærmer seg avsluttet. Vi går ut og rusler sakte bortover en eng hvor det sikkert har vært samlinger, kamp og festligheter og setter kursen mot den ytterste kanten nord for slottet. På kanten stikker nok et lass av klipper opp og en gjeng av sjøfugler, mest måker, skriker rundt. Det ser ut som det går ann å bevege seg ennå lenger ut enn der hvor graset slutter. Mye klatring og åling, så jeg feiget ut, har jo kamera å passe på, mens kjærsten krabbet ned og spratt ut på de ytterste knauser.
Flott beskrivelse av skotsk landskap. Nesten norsk. Ikke rart at vikingene følte seg hjemme der. Og det var vel de som innbyggerne lærte å frykte for 1200 år siden da de skuet ut over Nordsjøen med skrekk i blikket. Følger med dere på turen.
SvarSlett