søndag 25. juni 2023

Trebåt i sommersol

Stille hav, solen skinner og lyden av en innenbords motor i en trebåt som dunker dovne slag, mens trebåten kutter seg silkemykt gjennom blåmyra. Ved roret sitter en liten rødsprengt en etter en dag i sola og nyter en kald og duggfrisk pils, nettopp tatt opp av kjølebagen.

Slik var drømmen når vi gikk til anskaffelse av en 23 fots Arendal snekke fra 1960 med 4,5 hk Marna som var enda eldre, 1942. Med friskt mot hentet vi vidunderet og tøffet hjem. Vi hadde lært hvordan å starte, stoppe og manøvrere og følte oss som kapteiner. Turen var litt som beskrevet i innledningen. Vel hjemme legger vi helt smooth til og skal stoppe Marnaen. Vi var da allerede noe bekymret, for på turen hadde det begynt å ose fra motorkassa. Tanken om at det kanskje var lekk i et bensinrør, fylte hodet. Det skulle vise seg at det kun var vann.

Vi gjorde alt etter instruksjon og så smalt det noe så voldsomt. Som et skudd fra en 12-7 (litt overdrevet). Det "regnet" vann og masse små svarte harde flak og vi slo sporenstreks av hele greia. Skummelt!!! Det var det den sommeren. Båten ble liggende i båsen sin og vi begynte utdanningen på Marna motor og Arendal snekke. Hvorfor hadde dette skjedd? Nærmere inspeksjon viste at kjølevanns ledningen hadde sprukket. Da forsto vi oset fra motorkassa. Alle slanger ble byttet, nye slangeklemmer, rubbet. Ble allikevel ikke noe start på snekka resten av det året.  

Opp til vinterlagring i bakgården. Tømme ut vann, ta ut bunnplugg, ta av alle slanger og styr på motoren. Samt masse vi skulle ha gjort, som vi ikke gjorde. Tømme bensintank, sette inn med frostvæske og sikkert et par ting til.

I år skulle den ut igjen. Folk som kan slike ting, snakker om at den må trutne. Altså komme seg så fort som mulig ut på vannet. "En trebåt skal ikke ligge på land!" var mantra. Vi er som kjent raskere enn lynet med å gjøre saker og ting, så det tok en stund, men - den kom på vannet og et lite øyeblikk nesten under vannet. Kjærsten min og jeg er jo intelligente vesner, så vi passet selvfølgelig på å legge fartøyet inne på så grundt vann som mulig. Det var faktisk lurt! Hadde den ligget på sin faste plass, ja det vil jeg ikke tenke på. Pumpene gikk døgnet rundt og vi byttet batterier oftere sokker. Båten trutnet og den flyter, men det er også det.


Neste episode... vil den krutte opp igjen?, vil vi komme oss på vannet?, er det noe som kan gå galt? Tja....

1 kommentar:

  1. Nå også durkdreven sjøoffiser. Jeg bøyer meg i hatten, sålangt. Men denne sesongen er ennå ikke i gang, eller? 😊🤔

    SvarSlett